Bakalie Jest 26 produktów.

Pokazuje 1 - 26 z 26 elementów
Pokazuje 1 - 26 z 26 elementów

Bakalie ekologiczne: daktyle ekologiczne, śliwki ekologiczne ...

Ekologiczne bakalie mają bardzo dużo zalet. Przede wszystkim dostarczają do organizmu cenne witaminy i minerały. Są z natury słodkie, dlatego osoby będące na diecie nie powinny z tymi „łakociami” przesadzać. Szczególnie zalecane są osobom na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Należy zwrócić uwagę, aby wybierany przez nas produkt nie zawierał dodatkowych substancji słodzących oraz konserwantów. Najlepiej wybierać bakalie pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych – mamy wtedy pewność, że były one suszone na słońcu oraz, że nie został do nich dodany żaden „wzmacniacz”. Ekologiczne orzechy - zasobne w cenne kwasy tłuszczowe, magnez, potas, kwas foliowy korzystnie wpływają na pamięć oraz koncentrację. Ekologiczne śliwki - pomagają zwalczać zaparcia i wspomagają trawienie. Ekologiczne morele mają działanie przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Ekologiczne pestki dyni zawierają sporo cynku dzięki czemu wyjątkowo korzystnie wpływają na stan włosów oraz skóry. Ekologiczne daktyle suszone oraz ekologiczne daktyle świeże zawierają dużo witaminy C, boru, witamin z grupy B, błonnika oraz naturalne salicylany (działające podobnie jak aspiryna). Figi ekologiczne zawierają najwięcej błonnika ze wszystkich bakalii. Szczególnie polecane są dojrzałym kobietom – pobudzają metabolizm estrogenów, hamują osteoporozę. Ekologiczne migdały zawierają cynk, magnez, potas, żelazo, witaminę E - zapobiegają napadom głodu, łagodzą stres, zapobiegają cukrzycy oraz chorobom układu krążenia.