Makarony Jest 33 produktów.

Pokazuje 1 - 33 z 33 elementów
Pokazuje 1 - 33 z 33 elementów

Makaron ekologiczny: makaron bezglutenowy, makaron orkiszowy ...

Mit odnośnie szkodliwego działania makaronu na naszą sylwetkę został już dawno zniesiony. Nikogo dziś nie dziwi, że węglowodany złożone stanowią niezbędne

i niezastąpione paliwo dla komórek naszego ciała. Glukoza z tej grupy produktów uwalniania jest równomiernie i powoli – czego efektem jest uczucie sytości przez długi czas. Dzięki temu, że makaron pozwala utrzymać stały poziom cukru we krwi jest doskonałą propozycją dla osób chorych na cukrzycę. Idealnym posiłkiem jest również dla osób aktywnych fizycznie – zapewnia energię na długi czas. Zasobność produktów węglowodanowych w witaminy z grupy B (głównie B1 i B6) oraz witaminę PP sprawia, że wpływają one korzystnie na poprawę nastroju jak również regulują trawienie.

Do wyboru mamy makarony wyprodukowane z różnego rodzaju zbóż . Makaron bezglutenowy z mąki kukurydzianej, mąki ryżowej. Makaron z semoliny – odmiany twardej pszenicy durum, bogatej w proteiny, dzięki którym łatwiej przygotować go al’dente. Makaron orkiszowy komponujący się idealnie z mozzarellą, pieczarkami, brokułami czy papryką. Makaron gryczany polecany ze szpinakiem i jogurtem. Makaron żytni – zawierający gluten podobnie jak makaron pszenny, ale zdecydowanie zdrowszy i zawierający więcej błonnika pokarmowego.

Warto zaznaczyć, że makaron pełnoziarnisty, to prawdziwa kopalnia zdrowia. Zawiera kwas foliowy, fosfor, cynk oraz magnez.